sigle
front

Scurtă descriere a mănăstirii

Mănăstirea Vărzăreşti  este aşezată într-un cadru natural ce îndeamnă la reculegere şi regăsire de sine. În apropierea satului Palanca, comuna Urecheşti, în mijlocul unei păduri de stejar, se deschide privirii călătorului o minunata privelişte : într-o poiană aşezată între coastele împădurite se află mănăstirea Vărzăreşti, monument istoric datând din secolul XVII.

 

In incinta mănăstirii se află două biserici:

Biserica veche , care datează de pe vremea întemeierii mănăstirii din anul 1644 , are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica are ziduri masive cu grosimea de un metru. Pictura în biserica veche s-a păstrat doar parţial, biserica aflându-se într-o anumită stare de degradare.

Biserica nouă este aşezată în dreapta celei vechi şi a fost construită tot din zid  la sfârşitul secolului  XIX, prin strădania credincioşilor din zonă. Biserica a fost fondată, conform inscripţiei de la intrare, în anul 1898 şi sfinţită în anul 1900 şi poartă hramul „Sfântul Gheorghe" O parte din picturile din biserica nouă au fost realizate de pictorul D. Nicoleanu din Buzău în anul 1901.

De asemenea, în apropierea acestor biserici, pe o colină , se află Paraclisul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, despre care se spune că şi-a început viaţa monahală în aceste locuri.

Clopotniţa înaltă de zid are  un arc de boltă prin care se face intrarea în sfânta mănăstire . Din numeroasele clădiri care adăposteau zeci de chilii, stăreţia, trapeza şi celelalte încăperi anexe , astăzi au mai ramas doar mărturiile slovei scrise.

 În prezent mănăstirea are patru chilii în care locuiesc măicuţele  şi părintele.

Caută în site

Newsletter Subscriber

Cate cifre are anul curent? (ex: 7 cifre)
Name:
Email: