sigle
front

Mănăstirea Rogozu

        După ce ai străbătut satele destul de lungi ce se înşiruie lanţ de la drumul european spre nord-vest, pentru a ajunge la Mănăstirea Rogozu trebuie să  treci mai întâi prin codrul - de aramă, daca e toamnă, sau  verde dacă te poartă paşii într-acolo la timp de vară. Poarta mănăstirii îţi răsare brusc în faţă , într-un luminiş de pădure, exact când începi să te întrebi dacă nu cumva ai greşit drumul , sau poate ai trecut din nebăgare de seamă pe lângă mănăstire. La poarta de la intrare , tradiţional românească, cu stâlpi de piatră şi acoperiş din şindrilă, ne întâmpină şi ne binecuvântează chipul Maicii Domnului.

Brazi înalţi străjuiesc aleea de la intrare , care ne îndreaptă paşii spre clopotniţa din zid , care slujeşte şi de poartă principală de acces în incinta mănăstirii. Înainte de aceasta trecem pe lângă „Muzeul Mănăstirii Rogozu”, aflat într-o casă cu cerdac împodobit cu stâlpi din lemn sculptat, în stânga aleii.Muzeul deţine o  colecţie de obiecte de cult religios. În incinta mănăstirii chiliile vechi si pitoreşti sunt aşezate în cerc, delimitând astfel curtea , în mijlocul căreia se află biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.  În partea dreaptă a clopotniţei, spre răsărit, se află stăreţia, chiliile noi , paraclisul „Naşterea Maicii Domnului” .

Biserica Rogozu- vedere dinspre nordBiserica din zid a fost construită în anul 1820 şi a cunoscut de-a lungul timpului mai multe consolidări şi îmbunătăţiri. Are formă de navă, cu Altar, naos si pronaos. Intrarea în biserică se face printr-un pidvor care nu a făcut parte din construcţia iniţială a bisericii ci a fost adăugat cu prilejul lucrărilor de reparaţii din 1958. Biserica este luminată prin ferestre mari, duble, două în naos, două în pronaos. Altarul este şi el luminat de o fereastră mare spre răsărit. Uşa din lemn masiv de la intrarea în pronaos se spune ca a aparţinut vechii biserici de lemn . Podeaua bisericii este din lemn masiv. Turla bisericii, înalţată deasupra pronaosului, are forma octogonală, pe o baza pătrată  şi este acoperită cu tablă . Pe patru din cele opt laturi , pe direcţia ­punctelor cardinale, are  ferestre dreptunghiulare. În exterior biserica este decorată în partea superioară cu firide în care sunt pictaţi cei 12 Apostoli. Pictura originală , datând din anul 1867 si executată de Ghiţă Stoenescu, se mai păstrează doar în altar. În restul bisericii pictura actuală a fost executată de Adolf Cantini în 1958. 

 

Caută în site

Newsletter Subscriber

Cate cifre are anul curent? (ex: 7 cifre)
Name:
Email: