sigle
front

Rogozu - galerie foto

Manastirea RogozuMănăstirea Rogozu

 

 

 

 

 

 

 

 

Continuare... Rogozu - galerie foto

Mănăstirea Rogozu

        După ce ai străbătut satele destul de lungi ce se înşiruie lanţ de la drumul european spre nord-vest, pentru a ajunge la Mănăstirea Rogozu trebuie să  treci mai întâi prin codrul - de aramă, daca e toamnă, sau  verde dacă te poartă paşii într-acolo la timp de vară. Poarta mănăstirii îţi răsare brusc în faţă , într-un luminiş de pădure, exact când începi să te întrebi dacă nu cumva ai greşit drumul , sau poate ai trecut din nebăgare de seamă pe lângă mănăstire. La poarta de la intrare , tradiţional românească, cu stâlpi de piatră şi acoperiş din şindrilă, ne întâmpină şi ne binecuvântează chipul Maicii Domnului.

Continuare...Mănăstirea Rogozu - scurtă prezentare

Istoric Mănăstirea Rogozu

Pentru a putea afla istoria aşezământului  monahal de la Rogozu , ca şi a multor alte mănăstiri din Vrancea, , trebuie sa căutăm adânc în filele istoriei secolului al XVII-lea . Pe aceste locuri Matei Basarab a ctitorit un schit , cu o bisericuţă din lemn , în anul 1647. Acest lucru este dovedit de o piatră încrustată cu acest an, piatră care se mai păstrează şi astăzi, aşezată în biserică, deasupra intrării.  După unele surse Schitul a purtat iniţial  numele „Poiana Rusului „ nume care se trage de la călugării ruşi care au vieţuit aici la începuturile sale .

Continuare...Istoric Mănăstirea Rogozu 

              Sfântul locaş se află situat într-o zonă aproape nepământeană ca frumuseţe, teii bătrâni străjuind drumul care şerpuieşte către un ochi de pădure în care a fost ridicat şi păstrat cu sârguinţă şi sfinţenie edificiul creştin de-o valoare inestimabilă în palmaresul vrâncean şi naţional. La 10 kilometri de Râmnicu Sărat, pe raza comunei Slobozia Bradului, drept-credincioşii pot descoperi – în Mănăstirea Rogozu - unul dintre cele mai frumoase locuri de reculegere şi meditaţie. Această zonă de sud-est a Subcarpaţilor Vrancei, binecuvântată de natură şi de divinitate, este - de peste 360 de ani – locul în care Mănăstirea Rogozu, prin grija slujitorilor săi iubitori de Dumnezeu, a renăscut mereu din cenuşă, în ciuda vicisitudinilor timpului, necruţătoarei istorii şi a apăsării antropice.

Împrejurimile mănăstirii  Rogozu

       Mănăstirea  Rogozu se află pe teritoriul judetului Vrancea, în comuna Slobozia Bradului, aşezată ca o poartă de intrare , chiar la intrarea in judeţ. Comuna este de mărime medie şi  are in componenţă satele Coroteni, Lieşti, Cornetu, Olăreni, Valea Beciului şi Slobozia Bradului, satul resedinţă de comună . Este aşezată în partea de sud-est a judetului Vrancea  la 10  km de oraşul Râmnicu-Sărat, vechea reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume , acesta fiind şi oraşul cel mai apropiat de comună. Teritoriul comunei este străbătut de drumul european E85.

Continuare... Rogozu - împrejurimi

Caută în site

Newsletter Subscriber

Cate cifre are anul curent? (ex: 7 cifre)
Name:
Email: