sigle
front

 Mănăstirea Coteşti - scurtă prezentare

     Mănăstirea Coteşti este aşezată la trei kilometri depărtare de localitatea cu acelaşi nume, în marginea unei păduriBiserica “Sfânta Treime”, construită în secolull al XVIII-lea  a fost consolidată şi renovată în 2006. În biserică s-a păstrat pictura murală originală care este într-o stare avansată de degradare.

    Totuşi pe cea mai mare suprafaţă se pot distinge destul de bine detaliile acesteia. Ca toate bisericile tradiţionale din Moldova şi aceasta a fost construită în formăde arcă, compartimentată în altar, naos şi pronaos. Pereţii bisericii sunt construiţi din caramidă şi fundaţia este din piatră. Zidul este masiv, având o grosime de aproximativ un metru. De asemenea catapeteasma este din zid. Trecerea din pronaos în naos se face pe sub o arcadă sprijinită pe doi pilaştri . O a doua arcadă susţine bolta Altarului. Naosul este luminat de două ferestre aşezate de o parte şi de alta a bisericii , pe peretii dinspre nord şi sud. Găsim o a treia fereastră pe peretele dinspre sud în pronaos. Turla octogonală aşezată pe o bază pătrată are patru mici ferestre orientate in cele patru puncte cardinale.  În exterior biserica este decorată de jur-împrejur cu mici ocniţe în care sunt pictaţi Sfinţii Apostoli. Deasupra intrării este pictată icoana hramului- “Sfânta Treime”.  Clopotniţa mănăstirii – cea de-a doua construcţie care face parte , alături  de biserică, din ansamblul monumentului istoric al Mănăstirii Coteşti, este contruită din zid masiv şi este aşezată în partea de nord-vest a mănăstirii. Sub aceasta se afla o tainiţă care a servit de-a lungul timpului ca loc de refugiu.

       Una dintre cele mai de preţ comori ale mănăstirii este icoana făcătoare de minuni înfăţişând-o pe Maica Domnului alăptând Pruncul- “Maica Domnului Hrănitoarea” , cum o numesc maicuţele de aici, datând din anul 1865.

 

Caută în site

Newsletter Subscriber

Cate cifre are anul curent? (ex: 7 cifre)
Name:
Email: