sigle
front

Împrejurimile mănăstirii Coteşti

 Localitatea Coteşti este asezată în sud-estul judeţului Vrancea, la aproximativ 10 km de municipiul-resedinţă de judeţ Focşani. Denumirea de Coteşti vine de la numele  căpitanului  Stan Cotea, care a fost împroprietărit de către Radu cel Frumos cu  mai multe sate din Vrancea, în anul 1470. Zona este cunoscută în ţară în primul rând pentru podgoriile sale, care se intind în total pe o suprafaţă de 12000 de hectare.

         Cu toate că sunt menţionate încă din secolul al XVI-lea în diferite acte de vânzare sau de donaţii, podgoriile devin vestite mai ales in secolul XX, dupa ce soiurilor locale li s-au adăugat şi soiuri de vită nobilă, adusă din afara ţării. Cele mai renumite soiuri de vinuri ale podgoriei Coteşti sunt Feteasca, Pinot, Merlot, Muscat Ottonel, Băbeasca Neagră, si Cabernet. Dintre sortimentele vechi cel mai cunoscut este  Galbena de Odobeşti.În aceste podgorii se produc toate cele patru categorii de vinuri: sec, demisec, demidulce, dulce.  Pe raza podgoriilor Coteşti există mai multe combinate  de vinificaţie, centre de degustare, centre de vinificaţie  cu cramă, crame particulare . Unele din acestea se găsesc în foste conacuri boiereşti şi au amenajate chiar şi mici muzee  în care sunt expuse unelte tradiţionale folosite în vinificaţie precum şi diverse trofee obţinute în competiţiile de profil.

            Alte obiective turistice în zonă sunt: Muzeul Satului din Coteşti, Centrul de agrement Cotesti , aflat în apropierea mănăstirii şi care a fost dat în folosinţă în anul 2011 . Situat într-un cadru pitoresc, tipic podgorean, acesta dispune de 24 locuri de cazare . În vecinătatea comunei Coteşti , în satul Odobasca găsim biserica din lemn cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. La Virteşcoiu , localitate aflată la aproape 15 km de Coteşti, se pot vizita Conacul lui Duiliu Zamfirescu, situl arheologic din punctul Beciu, biserica din Beciu – fost schit de călugari atestat în secolul al  XVIII-lea.

Caută în site

Newsletter Subscriber

Cate cifre are anul curent? (ex: 7 cifre)
Name:
Email: